Jdi na obsah Jdi na menu
 


Základní informace o ČSV

28. 1. 2008

Československý vlčák (ČSV) vznikl šlechtěním potomků vzniklých zkřížením německého ovčáka a vlka.Tento původně experiment byl prováděn od roku: 1955 Československou armádou. Významný podíl na jeho dalším šlechtění a vývoji má mimo jiné Ing. Karel Hartl.
Účelem bylo získat ještě chytřejšího, odolnějšího a především samostatnějšího psa než je NO(německý ovčák). Měli sloužit v armádě i jako tzv. SUP - Samostatně Útočící Pes, určený ke střežení hranic bývalého Československa a tady právě je trochu háček, protože v armádě se poměrně rychle mění psům páníci a ČSV je většinou pes jednoho pána. Takže se od jejich upotřebení u armády postupně upustilo, pravděpodobně i proto, že se pomaleji a jinak cvičí a po vlcích zdědili i určitou plachost. Dnes je z něj už "jen" Samostatně Uvažující Pes. Obrazek

Československý vlčák byl uznán v roce 1982 národním plemenem bývalého Československa a FCI byl uznán v roce 1999. Je zařazený do skupiny I, tj. pracovní psi a dnes je pod patronátem Slovenské republiky.

Je to velký silný pes s hustým dvojím osrstěním (krycí+ještě hustší podsada), člověk by si myslel že je tudíž jako stvořený pro život v kotci, ale pokud by byl odsouzen jen k tomu bude psychicky strádat. Má totiž po vlku velmi silný smečkový pud a je-li správně socializován, tj.bere člověka jako příslušníka vlastního druhu, cítil by se vyvržen ze smečky.
V dnešní době, už je velmi často chován i jako sportovně společenský pes, často i v bytě, kde se dokáže velmi dobře a rychle zabydlet. Pokud má dostatek pravidelného pohybu a zábavy nebo práce nijak netrpí. Hodí se pro různé psí sporty například: canicros nebo dogtreking, skijoring, bikejoring, coursing, agility, při správné motivaci má nadání i pro tanec se psem, tou správnou motivací pro něj je většinou žrádlo. :o)
Tito psi jsou postavou po vlku předurčeni k velké vytrvalosti, o tom svědčí i to, že jsou schopni bez problémů a nějakého zvláštního tréninku skládat zkoušku ZVP(vytrvalostní zkouška psa) I, II i III, což je běh u kola v časovém limitu na 40, 70 a 100 km.
Hodně a rád nejen běhá ale i plave. Miluje zimu a sníh, klidně se i vykoupe v únoru a to i bytový jedinec. Léto nemá tolik v oblibě protože díky teplému kožichu je mu vedro.

Pro zájemce celý standard plemene.