Jdi na obsah Jdi na menu
 


Postřehy
Lara byla výborná! :o), porodní místo se jí líbilo tak když jsme ho postavili, pak moc ne. Sice si tam občas šla lehnout, ale jen proto že to bylo na místě, kde je i jinak zvyklá ležet a nebo jen když jsme jí řekli. Pokud ale měla záchvaty hledání úkrytů bylo to vždy jinde, nejvíc se jí líbilo místo za stolem vedle v obýváku a pak taky na chatě pod dřevem nebo v nějakém křoví. ALE! cca 24 hodin před porodem najednou do bedny zalezla a vylezla jen na venčení a pak až vlastně těsně před porodem. Mysleli jsme že chce zase vyvenčit, přítel jí vzal ven, vyčurala se a praskla jí voda. To jí katapultovalo do nejbližšího křoví, odkud to trvalo cca 10 minut než se jí podařilo vydolovat :o) byla totiž na volno.. :oO. Když se vrátili tak začla tlačit. Hrabala jen málo a trhání jen naznačovala. Brzo bylo na světě první štěndo. Pak šly 3 po 1/4 hodinách. Pak si Lara dala pauzu a to takovou, že už jsme volali veterinářovi. Bylo to skoro 2,5 hod, vet řikal že kdyby do 3 hodin od posledníhio nic, tak že přijede, pak byly ale brzo šla další 3, cca po 1/2 hodinách. Já měla podezření že přijde ještě jedno, ale zas se dlouho nic nedělo. S dalšíma 5 si dávala Lara na čas. Buď už byla unavená nebo jí to přestalo bavit. Při počtu 9 jsem šla spát, protože jsm musela další den do práce. Číslo 10 jsem ještě slyšela. Pak jsem měla dojem že se mi z toho silného zážitku zdálo i o jedenáctém. Ráno jsem nechtěla Laru, štěnda ani přítele rušit a tak jsem jen až z práce poslala SMS jak to zvládají a kolik že jich je? Odpověď byla že přece 11! Skóre je tedy jen 4 kluci, ale 7 holek.

Většina šla hlavičkou napřed, 3 nebo 4 ocáskem.
Porod zvládala v pohodě a všechno kolem dělala sama, i zkracovala pupíčky, i když některý jsme ještě dorovnali nebo zkrátili po ní a pro jistotu potom podvázali.
Podařilo se mi uzmout jen 1 placentu :o/ a měla jsem dost strach jak se "po -po...", ale kupodivu ty strávila v pohodě. Průjem dostala až 3. den, veterinář říká, že z toho jak je furt čistí. Ale i to se teď po pár dnech zdá, že už jí přechází.
Na venčení už jí teď, skoro týden po porodu, nemusíme tolik nutit nebo dokonce rvát jako první dny, i tak ale hrozně pospíchá, hlavně cestou zpátky. Nejlepší bylo venčení po porodu, to nám málem vyvrátila troje dveře. :o)
Štěňátka vážíme zatím každý den, abysme měli kontrolu jak rostou. Dneska jsme ostříhali poprvé i drápky, aby Laru moc nedrápali mléčným krokem. Zatím jsou to takový ocáskatý myšky. Do dnes (7.12.) se pohybovali jen mlokovitym plazením. Už tak dosahují celkem slušné rychlosti, umí se plazit i do kopce, tj. přes Laru :o). Když jsou na místě zvedají hlavičky a občas se stavějí na přední. Dneska ale někdo vymyslel, že se začnou i při pohybu zvedat na přední a tim pádem se jakoby i víc opírat o zadní. Dopadá to většinou pádem na hlavu nebo dokonce překocením a přestože to znamená velké zpomalení všichni to chtěj vyzkoušet. :o)
Dneska už začínaj dokonce občas probleskovat očička, jsou ještě zavřený, nejsou vidět, ale když se "dívaj" do světla, občas se tam něco od koutku zableskne. Nevím přesně od kdy mají už pěkně osrstěná ouška, všimla jsem si toho taky dnes, při pohledu ze shora je ještě vidět lesklá hranka ouška, ale z obou stran přes obrys ouška už trčí chlupy. :o)

14.12.2008 všichni už mají otevřená očička a v dásních už jsou cítit a vidět zoubky :o)
16.12.2008 včera proběhlo první odčervení štěňátek pastou. Byla to veliká legrace - pasta byla skoro všude a někteří šikulové se jí snažili vypěnit snad až ze žaludku.. :o) ALE! nebylo to nic proti dnešnímu prvnímu krmení tvarůžkem s medíkema žloutkem!!! To byl opravdu velký zážitek pro nás všechny! my s Carlosem vypadáme jak dost nešikovní malíři pokojů - všude od barvy - tvarohu. :o) Štěnda zažili první krmení a první procházku po pokoji a celkové mytí od Lary, fakt ho pak potřebovali! Lara byla mírně ve stresu, protože se jí to všechno rozeběhlo a Biusek si je konečně všechny řádně prohlédla a očuchala! Teď jsou z toho všechna zvířata mírně unavená a spinkají!! :o)

Cca od 17.12. začala některá štěnda ňafkat, první pani červená.Už dřív začala některá výt jako vlci, pěkně s čumáčkem nahoru, první pan bílej, pak modrej, červená, fialová, černá.

Od čtvrtka nebo pátku, tj 18. či 19. už si štěnda všimla, že nejsou na švětě s mamkou sami a začali si spolu hrát. Koušou se a packujou. Současně začala vrtět ocasem. :o) Už jsou schopná konečně vidět něco jinýho než jen světlo a tmu. 18.12. si taky Bía pohrála poprvé se dvouma štěňátkama, Lara nic nenamítala a tak se ještě tentýž večer Bía rozhodla, že zkusí štěstí a odvážně skočila rovnou do bedny doprostřed štěňátek Laře pod čumák. Nejdřív pro pořádek lehla na záda a vnucovala se Laře. Tý byla ovšem zcela ukradená, pže ta už na štěňátka začíná kašlat. Štěnda se ale hned začala o novou "maminku" zajímat a hledala u ní mlíčko. Bía byla v 7. nebi! Konečně má taky štěňátka! Hrála si s nima stejně jako Lara s ní když byla malá. :o) Nakonec se rozdováděla tak, že jsem jí už musela okřikovat. Lara zjistila že tam má chůvu, tak si šla orazit a zdřímnout do kuchyně. Jen čas od času když něco zaslechla strčila hlavu do dveří, ale jinak vypadala taky spíš spokojeně, že se jí o ně někdo stará. Jako ve vlčí smečce. Teď je už Bía "teta" nebo au pair :o). Když se Lara vrátila olízla Bíe čumák ma spokojeně šla nakrmit mrňata..

Dneska 21.12. se byli podívat první dvoje zájemci na štěňátka, jedni na pejska a jedni na fenečku a pani černá má ode dneška nové páníčky! :o) Taky jsme dnes krmili všechna z velké štěněcí misky a dokonce už do kaše z tvarohu, případně krupičky dostávají kousky sýra. Některá to už pěkně umí, některá to ještě uplně nepochopila a pletou si misku s umyvadlem, případně vanou. :o)

22.12. štěnda dostala první hračky - malinkýho plyšáčka, ruličku od toaleťáku a tenisák a už je pěkně zkoumají - plyšáka zabíjejí a nosí. Žlutej rád zkoumá na vlastní pěst, celý pokoj a kuchyň už zná. Růžová, ale byla v kuchyni po svých první! :o)

27.12. dostala štěnda první kousek kuřete, zdařile se o to tahala a i něco užužlila. Jinak už dostávají rozmočený granulky. Některý už zkoušej skákat a běhat.

29.12 dnes bylo další odčervení. Tak a pani červená už se naučila přelézet přepážku do obýváku. Naštěstí ta co jí umí přelézt byla prozatimní a v záloze jsme měli ještě jednu o 20 cm vyšší (a ještě mám jednu zálohu) :o) Pani černá pořádá lovy na svoje sourozence. Všichni už se hemží všude kam se dostanou.

1.1.09 dnes jsme štěndům ukazovali zase morče na volno, většina jich sice spala, některá ho vlažně pronásledovala. Odpoledne dostali čtvrtku kuřete a morčata už jim asi pouštět nebudeme. Takhle divoký nebo namachrovaný "vlčata" (podle toho zda kořist měla nebo ne) jsme tu ještě neměli. Kam zmizelo maso z tý čtvrtky nevim, (ale Lara byla zrovna venku) a kůži sežrala Kůža :o) nějak se jí podařilo ulovit tu čtvrtku jako první. Bylo spousta vrčení, pobíhání a gest a už se učí i vyčenichat. Zbyly 2 největší kostičky a to ještě částečně rozkousaný.. ty dojela brzy Lara.

Po třetím týdnu se některým štěndům začínají stavět uši, to je výjimečně věc, kterou neudělali všichni najednou.. :o)

Ve čtvrtek 8.1. se na štěnda byly podívat děti, moc se jim líbily a štěnda mají zas o zkušenost víc. Dneska 10.1. to bylo horší, bylo první očkování a čipování a spousta křiku, ale maíj to za sebou! :o) A už by mohla do nových domovů. Zitra už pojede domů první, paní Černá.