Jdi na obsah Jdi na menu
 


Úspěchy a oficiální hodnocení

18. 10. 2007

Svod
Když bylo Laře necelých 8 měsíců jeli jsme s ní na svod do Roudnice nad Labem, kde se potkala se svými sestřičkami Fialkou a Foxou a spoustou dalších ČSV.
Svod se skládá z měření (kohoutkové výšky) a posouzení celkového vzhledu a dosavadního vývoje. Kontroluje se i chrup. Následuje posouzení pohybu psa a reakce na figuranta. Lara ho absolvovala úspěšně a obdržela kód: A63 Oh P1, což znamená že jí naměřili 63 cm v kohoutku(A63), povahu otypovali na dobráckou méně dráždivou(Oh), Lara poprvé v životě viděla figuranta který navíc před ní v civilu divně poskakoval a tak jen nevěřícně zírala co to ten divnej pán dělá, místo toho aby se s ním přivítala a poskákala ho, jak bohužel v té době měla ještě ve zvyku. A písmenko P značí soulad se standardem, ten označili jako výborný (P1).

DKK
Z dalších datovaných událostí je podstatný rentgen DKK, který jsme stále odkládali až do ledna 2007 ze strachu před narkózou, kterou je nutné dát proto, aby byly nohy zrentgenovány ve správné poloze. Nakonec nám vše ulehčila sama Lara, kdy si nešťastnou náhodou během jednoho z podzimních svátků 2006 rozřízla v potoce nožičku až na kost, což se samozřejmě muselo zašít. Ze sedace se vyspala v pořádku a tak jsme se po pár měsících odhodlali i na DKK, na klinice dostala narkozu tzv. probouzecí, takže šla k autu po svých, i když značně vratkých a unavená, ale doma už byla OK. Pan doktor ohodnotil její kyčle na B(1,1), což je druhé nejlepší hodnocení a umožňuje uchovnění.

Bonitace
I proto jsme se v dubnu 2007 vydali na bonitaci, znova do Roudnice nad Labem. Po zkušenostech ze svodu který trval vlastně celý den jsme si odskočili pár kilometrů na Říp, čímž jsme vlastně svou bonitaci propásli a přišli rovnou až na zkoušku povah. Bonitační komise naštěstí Laru ohodnotila dodatečně, byli hodní, protože já bych už na další bonitaci rozhodně nejela! Bonitace se skládá z celkového posouzení psa v klidu a pohybu, měření kohoutkové výšky a mnoha dalších rozměrů a následuje důkladnější zkouška povahy. Ta probíhala následovně: páníček se psem přišel ke skupince cca 4-5 osob. Po pozdravu se zapovídali a po chvíli zezadu ke psu přišli další 2 lidé, pohladili ho a připojili se ke skupince. Pes v té chvíli nemá projevovat strach, agresi ani lekavost. Po té následuje zkouška u kolíku. Pes je přivázán na dlouhé vodítko ke kolíku, páníček v první fázi stojí vedle něj. Přijde figurant a projde okolo, při cestě zpět na psa zaútočí s klackem a řevem a opět odejde. Ve 2. fázi se jde páníček schovat za plentu, pes zůstává uvázán sám. Přijde figurant, pokud pes dovolí až k němu, a zkouší zda pes navazuje kontakt, po té, co figurant udělá půlkruh, na psa opět zaútočí. Pes ani v jednom případě nemá projevovat strach, při přátelském kontaktu by měl navazovat kontakt a na útok by měl dokonce v obraně zaútočit. Ještě než se vrátí páníček je testována reakce na střelbu.
Lara obstála při zkoušce povah na to, že jsme s ní předtím nikdy nedělali obranu velmi dobře. Ve skupince byla v klidu, u kolíku s páníčkem se trochu přikrčila, ale neútočila, bez páníčka se také přikrčila, rovněž neměla tendenci útočit, vyčkávala. S její reakcí jsem byla spokojená, neutekla a neútočila. Obrany z principu necvičíme, i když se mnou zasvěcení obranáři možná nesouhlasí, ale já nepotřebuju do města psa, který ví že za určitých okolností může zaútočit na člověka. Střelbu jsme trénovali, už třeba kvůli Silvestru, takže tam je taky v pohodě. Povahově Laru ohodnotili na sangvinika, méně odvážného (Og).
Při bonitačním měření se měří mnoho tělesných rozměrů a proporcí, tyto se zapisují do bonitační karty . Pes se musí nechat v klidu změřit bez známek strachu nebo agrese. Měření tentokrát prováděla sama vedoucí bonitační komise Soňa Bognárová, pejskům i lidem byla sympatická takže se nevyskytly větší problémy.
Lara dostala bonitační kód: A64,5 F2 K1 Og R1 P3 a byla uchovněna jako chovná II. A je kohoutková výška, F2 znamená poněkud dlouhé ucho, K1 delší ocas, O je povaha, Og sangvinik - méně odvážný, R1 je suchý typ a P je soulad se standardem, P3 velmi dobrý

 

VÝSTAVY

První výstava
Měsíc po svodu, v 05/05 jsme šli na (pro nás všechny) první psí výstavu, které jsme se aktivně účastnili. Byla to klubová výstava ČSV ve Vojanových sadech v Praze. Po té co jsme si vše prohlédli jsme Laru předvedli, jak jsme to co nejlépe uměli (po tom co jsme to zrovna okoukali od ostatních, tudíž značně neuměle) v hranatém kruhu, kde obdržela od rozhodčí paní ing. Moniky Soukupové známku VN = velmi nadějná, protože byla teprve ve třídě dorostu

Další výstavy
NVP v Mladé Boleslavi, 07/05, kde Lara dostala ve třídě mladých známku VD = velmi dobrá od rozhodčí p. Šimáčkové

Krajská výstava v Klatovech, 06/07, třída otevřená, kde dostala od rozhodčího O. Vondrouše známku V1 = výborná první a stala se vítězkou třídy a dokonce krajskou vítězkou! :o)

Oblastní výstava v klatovech, 22/6/08, třída otevřená, od rozhodčího K. Hořáka dostala byla pochválená za pohyb, dostala V1, vítěz třídy a oblastní vítěz!!

Národní výstava Klatovy 13.6.09, třída otevřenáLara dostala V1, CAC, od rozhodčího Petra Řehánka, národního vítěze ale nedostala protože byla totálně zpruzelá. :o(

Krajská výstava Rokycany, 12.6.2010, třída otevřená, rozhodčí Miloslav Václavík, výborné hodnocení: V1, vítěz třídy, Krajský vítěz! :o)

Oblastní výstava České Budějovice, 5.3.2011, rozhodčí Andráš Polgár, hodnocení V2

Národní výstava psů Klatovy, 4.6.2011, rozhodčí Andráš Polgár, V2, res. CAC

Krajská výstava psů Rokycany, 11.6.2011, rozhodčí Tibor Havelka(SK), V2

Krajská výstava Rybnky u Dobříše, 3.9.2011, rozhodčí Tibor Havelka(SK) V2

Krajská výstava Litoměřice,1.10.2011, rozhodčí O. Vondrouš, hodnocení V1, VT(vítěz třídy)

 

 

ZKOUŠKY

První zkouška

Z dalších úspěchů nutno zmínit že Lara nedávno (13.10.07) složila s páníčkem na cvičišti v Poleradech Zkoušku ovladatelnosti psa (ZOP) na 91 bodů, což je hodnocení výborná! Rozhodčí byl pan Rudolf Baudyš.

Druhá zkouška

5/4/08 dnes Lara složila s páníčkem zkoušku ZVP I., protože jsme jí byli skládat na Slovensku v Šamoríně, jedná se o SVP I (skúška vytrvalosti psa prvého stupňa). Lara byla zkouškou vyloženě nadšená, potkala spoustu nových vlčáčích kámošů a kámošek, příjemně se proběhla a vykoupala, zkouška se totiž konala na břehu přehrady Gabčíkovo. Stejně spokojený byl páníček, vyšlo krásné suché slunečné, ale chladné počasí, projel se na kole příjemných 40 km a dokonce si i trochu zazávodili! :o) Zkoušku splnili v čase 2 hodiny 37 minut, což je na výbornou! :o) Takže příště je čeká, když budou mít chuť, další stupeň , což je 70 km. Problém to určitě nebude, protože po doběhu měli oba ještě energie na rozdávání, Lara si ještě potom poplavala, pak se proběhla ještě mezi ostatníma pejskama a nakonec si ještě s páníčkem, protože tomu začalo být z neustálého větru, který jediný kazil idylickou atmosféru setkání, poněkud chladno, dali závěrečné malé zahřívací kolečko. Nutno dodat že všichni na Slovensku byli moc příjemní a milí! Na zkoušku se přišel podívat čestný předseda Slovenského klubu ČSV, pan František Rosík, což je jeden ze zakladatelů chovu ČSV. Zkoušku posuzoval rozhodčí Ján Polóny.

Třetí zkouška

26.7.2008 složila Lara s páníčkem zkoušku vytrvalosti psa druhého stupně, ZVP II. tj. běh u kola v časovém limitu na 70 km. Zkoušku tentokrát skládali v Česku, na vlčáčím táboře v Lázních Bělohrad, trasa vedla napůl po asfaltu a napůl terénem, okruh byl dlouhý 10 km, takže si dali 7 koleček. Ostatní účastníci skládali ZVP I a tak poslední 3 kola museli dát solo, nikdo nesoutěžící je dle pravidel nesměl doprovázet. Přestože se startovalo v 6 hodin ráno, bylo už brzo velmi teplo, i tak trasu zdolali včetně pravidelného koupání na trase a 7 kontrol tlapek na základně :o) za 6 hodin a 27 minut. Nutno podotknout, že tlapky měla Lara po 70 km v pořádku, což neměli někteří ani po 40 km, pár jich dokonce krátkou trasu ani nedokončilo, jednalo se sice o jednu zahraniční fenu a jednoho handicapovaného psa, ale i jinak psi při zkoušce na Slovensku na tutéž vzdálenost byli v lepší kondici, částečně za to určitě mohlo i počasí, částečně možná i fakt, že na Slovensku myslím mají pro uchovnění jednu zkoušku povinnou. Rozhodčí tentokrát byla Hana Golhová

Čtvrtá zkouška

1.11.2008  využili jsme Laří zvýšené snaživosti, způsobené větší žravostí a přihlásili jsme Laru na její čtvrtou zkoušku - ZPU 1, kterou s Carlosem úspěšně absolvovali dnes v Praze na cvičišti ZKO Komořany. Během zkoušky jsou samozřejmě odměny zakázány a tak aby se na to Lara příště nevykašlala dostala pěknou kostičku hned po zkoušce. Zkoušku posuzoval rozhodčí J. Plšek, Lara získala celkem 119 bodů ze 150. Jako volitelný cvik samozřejmě stopovala, což jí jde podstatně lépe než 2. varianta, kterou je hlídání předmětu.

 

ZÁVODY

Memoriál Karla Matušince(víc než pětiboj pro čsv) 4.-5.8.2011 první místo (nejlepší poslušnost)


 

Sportovní úspěchy tvoří samostatnou kapitolu, největší z nich je 1. místo v mistrovství v dogtrekingu ČR v kategorii DTM1 2008  a znova v roce 2009 i 2010.

 

Náhledy fotografií ze složky Svod, bonitace, výstavy, zkoušky